Z pewnością każdy z nas niejednokrotnie myślał jakby to było, gdyby pracować samemu na siebie. Patrząc z perspektywy pracownika, szef ma niewyobrażalnie duże dochody, poważanie i wiele innych rzeczy na które nas nie stać. A gdyby tak rzucić wszystko i założyć własną firmę? Istnieje jednak pewne ryzyko niepowodzenia. Jedni boją się odpowiedzialności i konsekwencji, a w rezultacie porażki, inni są ostrożni, jeszcze innych nie stać na wkład własny. Masz dwie ręce, coś potrafisz lub masz wyuczony zawód, więc po co pracować na kogoś? Zastanawiasz się jak zacząć? Co należy zrobić? Szukasz potwierdzenia, że to dobry pomysł? A może szukasz rady zanim zmienisz swoje życie na dobre? To artykuł dla Ciebie. W kilku krokach zapoznasz się z najważniejszymi kwestiami przy zakładaniu własnej działalności.
Pomysł
Pierwsze i najważniejsze, choć zarazem i najbardziej oczywiste, to pomysł. To podstawowa część większego planu, jakim jest rozpoczęcie pracy „na swoim”. Masz wyuczony zawód albo hobby które kochasz nad życie? To świetnie! Najważniejsze jest abyś znał się na tym co chcesz robić. Kreatywność i dobre wykonanie to jedne z najważniejszych aspektów dla Twoich przyszłych klientów. Jeśli marzy Ci się otwarcie kawiarni, musisz potrafić robić nie tylko dobrą kawę, ale również wszystko co z tym związane. Warto na tym etapie rozejrzeć się za kursami, które rozwiną Twoje umiejętności.
Rozeznanie
Być może tam gdzie mieszkasz znajduje się wiele punktów z usługami/pracami jakie i Ty chciałbyś wykonywać prowadząc własną firmę. Jeśli mieszkasz w miejscowości turystycznej i chcesz zająć się gastronomią, nic straconego, takich lokali nigdy za wiele. Jeśli jednak chcesz otworzyć pizzerię w małym mieście, w którym istnieją już cztery takie lokale, może być trudno Ci się przebić i zdobyć tylu klientów, aby biznes był opłacalny. Przed założeniem działalności trzeba sprawdzić klientelę oraz zapotrzebowanie. Istnieją specjalizujące się w tym firmy, możesz skorzystać z ich usług lub samodzielnie przeprowadzić badanie rynku przy użyciu mediów społecznościowych, robiąc ankietę wśród mieszkańców miasta itp. To pozwoli Ci ocenić szanse powodzenia Twojego pomysłu.
Miejsce
Jeśli masz już pomysł i sprawdziłeś, że będziesz miał wystarczającą ilość potencjalnych klientów, musisz wybrać miejsce. Inne będzie dla firmy produkcyjnej, inne dla usług, a jeszcze inne dla gastronomii. Jeśli chodzi o produkcję, takie firmy znajdują się przeważnie na obrzeżach miast. Lokale usługowe i gastronomiczne, usytuowane są w centrum, przy głównych trasach spacerowych i miejscach turystycznych. Na początku trzeba się jednak liczyć z tym, że im bardziej oblegane przez turystów miejsce i główniejsza trasa dla przechodniów, ceny lokali mogą przyprawić o zawrót głowy. Zanim jednak podejmiesz ostateczną decyzję, sprawdź wszystko dwa razy, przelicz czy na pewno nie ryzykujesz i nie dzielisz przysłowiowej skóry na niedźwiedziu. Na początek lepiej jest zająć gorsze miejsce i dobrze się rozreklamować zachęcając klientów do poznania nowego miejsca, niż większość zarobionych pieniędzy oddawać za czynsz.
Przepisy
Nie ma dla przedsiębiorcy nic „przyjemniejszego”. Każdy urząd potrafi doprowadzić przedsiębiorcę, zwłaszcza początkującego do szaleństwa. Wymagania jakie stawiane są przed firmami są niekiedy absurdalne, jednak aby móc pracować musisz je spełnić. Zanim zdecydujesz się na podpisanie umów kupna lub najmu na pomieszczenie/lokal/budynek, odwiedź stosowne urzędy. W przypadku gastronomii musisz pamiętać o sanepidzie ( tu wymagane będą dodatkowe dokumenty takie jak np. przygotowanie HACCP ). Dokładnie opisz co zamierzasz robić, w jakich ilościach, jak podawać, aby dowiedzieć się czy miejsce posiada np. wymaganą ilośc pomieszczeń do obróbki żywności, umywalek itp. Niektóre z działalności wymagać będą również uzyskania pozwoleń, na które niekiedy trzeba dosyć długo poczekać, warto więc zatem pomyśleć o tym już teraz.
Towar
Jeśli będziesz prowadzić produkcję, czy realizować jakieś usługi, musisz posiadać towar z którym będziesz pracować. Trzeba odwiedzić lokalnych dostawców, zebrać broszury i cenniki, porównać dostawy z internetu. O częstotliwości dowiesz się dopiero podczas pracy, musisz jednak mieć zaplanowanych kilka miejsc, do których możesz się udać w nagłej sytuacji oraz mieć wybranego przynajmniej jednego stałego dostawcę.
Finansowanie
Jeśli masz zaoszczędzone środki na rozpoczęcie działalności to świetnie, będzie Ci łatwiej. Jeśli starasz się o kredyt, pamiętaj aby wziąć zapas na nieprzewidziane wydatki. Nawet jeśli zaplanujesz wszystko idealnie, zawsze wyskoczy coś czego nie przewidziałeś. Nie inwestuj wszystkiego odrazu. Kupuj tylko to co jest niezbędne, resztę dokupisz podczas pracy, kiedy zaznajomisz się z systemem i będziesz w stanie określić co jest Ci niezbędne i ułatwi pracę. Lepiej dokupić jakiś gadżet, niż później ciąć koszty.
Rozliczenia
Tuż przed założeniem działalności warto wybrać biuro rachunkowe, które będzie pomagało nam się rozliczać. O ile nie masz żadnej księgowej w rodzinie, która z chęcią Ci pomoże, nie rezygnuj z usług dobrej księgowej. Choć istnieją firmy, które zajmują się księgowością online, pamiętaj, że każdą fakturę będziesz musiał skanować i przysłać mailem, a jako świeżo upieczony przedsiębiorca i tak będziesz miał pełne ręce roboty.
Założenie własnej działalności gospodarczej to tak naprawdę jedna wizyta w urzędzie, wypełniasz wniosek, podchodzisz do okienka, składasz kilka podpisów, czekasz na nadanie numeru NIP i gotowe. Firma działa. Od pierwszego dnia zacząć obowiązywać Cię opłaty, zarówno od podstawowych takich jak składki na ZUS, poprzez podatki, księgowość, wywóz śmieci, ochronę itp. Dlatego tak ważnym jest aby nie rozciągać wszystkiego w czasie. Najważniejsze jest rozeznanie i spisanie punkt po punkcie odpowiednich kroków. Może się okazać, że zarejestrujesz firmę, a nie będziesz mógł pracować, ponieważ fiskalizacja kasy fiskalne -j będzie trwała tydzień czasu.
Stworzenie biznesplanu nie jest łatwym zadaniem. Tutaj sprawdzi się reguła im więcej pomysłów tym lepiej. Zapisuj wszystko co przychodzi Ci do głowy. Kup sobie notatnik, w którym będziesz zapisywać nazwy firm, reklam, usług, swoje myśli, pomysły znajomych czy rodziny, znacznie ułatwi Ci to późniejszą pracę i rozwój. Prowadzenie własnej działalności to bardzo ciężka praca trwająca nieraz 24 godziny na dobę. Czy warto? Jeśli masz dobry pomysł i nie jesteś osobą która łatwo się zniechęca, do tego możesz liczyć na pomoc najbliższych oraz nie jesteś nad wyraz rozrzutny to warto. Pamiętaj o tym, aby przed wydaniem każdej złotówki przemyśleć, czy na pewno inwestujesz w to bez czego nie możesz się obejść. Na rozrzutność przyjdzie czas, dopiero kiedy zyskasz stabilność na rynku, na początku musisz mnożyć pieniądze, a zrobisz to jedynie będąc oszczędnym. Jest takie powodzenie, że kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, otwarcie własnej firmy to zawsze podjęcie ryzyka, ale jak każde ryzyko albo się opłaci, albo wyciągniesz z niego wnioski. Dobry przedsiębiorca musi być analitykiem, zacznij już teraz, ucz się, rozwijaj swoje umiejętności, sprawdzaj – to klucz do sukcesu.